Demascarea miturilor alimentare legate de stomă
Mitul: Alimentele bogate în fibre provoacă blocaj
Nu este cazul. Deși este adevărat că alimentele cu conținut mai ridicat de fibre, cum ar fi porumbul dulce, ciupercile și mazărea vă pot crește conținutul sau pot produce mai multe balonări, acestea foarte rar vor produce blocaje.
Totuși, ceea ce poate cauza probleme sunt porțiile mari de alimente bogate în fibre, combinate cu lichide puține sau deloc. Cuvântul cheie este moderația. Dacă adoptați o abordare atentă la consumul de alimente cu conținut mai mare de fibre, nu există absolut niciun motiv să le evitați cu totul.
Mitul: Peștele și varza provoacă mai mult miros
Este adevărat că unele alimente precum peștele și varza produc mai mult miros – dar pe măsură ce mirosul este ascuns în sistemul stomic, nu există niciun motiv să evitați să mâncați lucruri precum pește sau varză.
Rețineți că simțiți mirosul doar atunci când sunteți singur, golindu-vă punga. Dacă vă faceți griji pentru că lăsați un miros neplăcut în cabină, poate fi o idee bună să purtați un spray deodorant pentru miros.
Mitul: Glutenul vă balonează
Glutenul este o proteină, care poate fi găsită în alimente pe bază de făină, cum ar fi pâine sau paste. De asemenea, glutenul are o reputație de a provoca creșterea în greutate și de a vă face să vă simțiti balonați. Cu toate acestea, există motive întemeiate pentru a nu considera această reputație adevărată. În primul rând, glutenul este o parte a dietei echilibrate și, prin urmare, nu este recomandat să-l scoateți din alimentație inutil.
În al doilea rând, dacă vă simțiti de fapt balonați sau aveți vânturi excesiv din consumul de gluten, probabil nu se datorează glutenului în sine – ci pentru că sunteti printre cei 20% din populație cu sindrom de colon iritabil. Acesta este un lucru care poate fi tratat, așa că nu ezitați să contactați medicul dumneavoastră dacă prezentați unele dintre simptomele de mai sus după ce ați consumat alimente care conțin gluten.
Mitul: Produsele lactate provoacă indigestie
Nu este neapărat cazul. Când persoanele cu o stomă constată că produsele lactate cauzează probleme digestive, se întâmplă adesea pentru că a existat o anumită perturbare a intestinului lor – poate din cauza unei infecții sau a unei boli inflamatorii intestinale.
Aceste probleme dispar de obicei după un timp și, prin urmare, este o idee proastă să eliminați produsele lactate din dieta dvs., deoarece este o sursă bună de calciu și proteine. Dacă nu puteți tolera lactatele, căutați alternative, cum ar fi laptele fără lactoză – sau alimente îmbogățite cu calciu.
Ce trebuie făcut în caz de blocaj
O frică obișnuită în ceea ce privește anumite alimente este teama de blocaje, în cazul în care mâncarea se blochează mai sus în zona abdomenului, ceea ce face ca stoma să nu mai funcționeze. În afara faptului că stoma nu funcționează, alte semne de blocaj includ colici, balonare, greață și vărsături.
În primul rând, este important să subliniem faptul că relativ puține persoane cu stomă experimentează blocaje. Iar cei care fac acest lucru, fac doar o dată sau de două ori. Dacă aveți semne de blocaj, nu ezitați să discutați cu asistenta dumneavoastră de stomaterapie.
Până când veți primi ajutor, puteți ameliora o parte din durere, consumând multe lichide, masându-vă ușor burtica sau folosiți o sticlă cu apă caldă.