Ce este o stomă?

Ce este o stomă?

Stoma este o deschidere creată chirurgical la nivel abdominal, care permite eliminarea materiilor fecale sau urinei fie din intestin, fie din tractul urinar. Există trei tipuri de stomă: Colostomia – formată din intestinul gros, Ileostomia – formată din intestinul subțire și Urostomia – care deviază urina printr-o secțiune a intestinului.

Ce este o stomă?

Colostomia este o procedură chirurgicală ce presupune devierea unei părți a colonului și exteriorizarea sa printr-un orificiu la nivel abdomenului. Această deschidere se numește stomă.

Colostomia poate fi permanentă sau temporară și poate fi formată din orice parte a colonului, în funcție de tipul afecțiunii suferite. Cel mai frecvent se formează din colonul descendent, ceea ce înseamnă că va fi pe partea stângă a abdomenului.

Printre bolile sau condițiile care duc la necesitatea unei colostomii se numără cancerul rectal, cancerul de colon, boala diverticulară, traumatisme și anomalii congenitale, incontinența fecală, insuficiența vezicii urinare ș.a.

În cazul pacienților cu cancer de colon sunt eliminate tumora și regiunea adiacentă acesteia în lumenul colonului, precum și ganglionii limfatici, iar în cazul celor cu cancer rectal, este îndepărtat permanent segmentul terminal al intestinului.

În timpul acestor intervenții este creată o deschidere pe peretele abdominal prin care se va elimina ulterior conținutul intestinal. Stoma este astfel consecința firească a unei intervenții chirurgicale de amploare și componentă a unui tratament complex ce include de multe ori chimiotrapie și radioterapie.

Există totuși și cazuri când colostomia este temporară. Dacă intervenția chirurgicală se realizează pe o parte a intestinului gros, colostomia va permite celeilalte parți să se recupereze până la refacerea pacientului. Odată ce organismul s-a refăcut, va fi programată o nouă intervenție chirurgicală pentru reatașarea capătului intestinal la restul intestinului.

Definiție și tipuri de stomă

Stoma este denumirea pe care o poartă ieșirea la suprafață a unei porțiuni din intestin sau din aparatul urinar, prin care sunt eliminate resturile alimentare. Astfel, eliminarea se face la nivelul abdomenului, într-o pungă colectoare, și nu prin orificiul anal sau prin meatul urinar, așa cum se întâmplă în mod obișnuit.

Ca aspect, stoma este roz-roșie la culoare, umedă și moale la atingere. Pentru că nu există senzație la nivelul stomei, aceasta nu este dureroasă însă este bogat vascularizată. De aceea este normal să sângereze puțin, mai ales atunci când se curăță.

În funcție de afecțiune și diagnostic, există 3 tipuri de stomă:

  • Colostomă, pe intestinul gros;
  • Ileostomă, pe intestinul subțire;
  • Urostomă, pe diferite segmente ale aparatului urinar.

Cele mai frecvente sunt colostomele și ileostomele, care pot fi temporare sau permanente. Alegerea dispozitivului se va face cu ajutorul echipei de îngrijire, în funcție de particularitățile stomei, cantitatea și calitatea eliminărilor.

Indiferent de tipul de sistem stomic de care are nevoie pacientul, acesta este conceput să se lipească de pielea de pe abdomen și să colecteze, într-un mod sigur, materiile solide sau lichide. Majoritatea pungilor sunt sigure și discrete, nefiind vizibile celor din jur. Sistemele stomice se golesc sau se înlocuiesc în momentul în care se umple 2/3 din volumul lor.

Îngrijirea stomei

Tranziția de la un stil de viața fără stomă la unul cu stomă este dificilă pentru oricine, de aceea înțelegerea stomei este imperativă. În acest sens, pacientul primește asistență medicală și psihologică pentru a putea face față noilor schimbări.

Este necesar ca pacientul să înțeleagă de ce s-a impus acest tip de operație, ce modificări implică, precum și cum se desfășoară procedura de îngrijire a stomei, pentru a i se reduce starea de teamă. Pacientul trebuie încurajat să își privească stoma, să observe aspectul și culoarea acesteia și a pielii dimprejur.

Un pacient abia operat are nevoie de o perioadă de acomodare. Pentru un pacient care a trecut de perioada de convalescență însă procedura de schimbare a dispozitivului nu durează mai mult de 5 minute. Numai după ce a fost depășită această etapă, îngrijirea stomei nu va mai reprezenta o problemă.

Desigur, frecvența golirii sau schimbării sistemului stomic variază de la persoană la persoană și depinde de tipul de stomă. Este o idee bună ca fiecare pacient să își formeze propriile obiceiuri, în funcție de activitatea stomei și de metoda care i se pare mai practică.

Succesul ușurinței cu care este realizată procedura constă, în primul rând, în înțelegerea faptului că îngrijirea stomei este o metodă de autoîngrijire. Schimbarea pungii stomei va fi lentă la început, dar cu practică și pe măsură ce pacientul câștigă încredere, aceasta va deveni o parte din rutina zilnică.

Viața cu stoma

Viața cu colostoma este în cea mai mare parte normală, pentru că nu limitează activitățile zilnice obișnuite ale bolnavului, dar aspectul fiziologic pe care îl implică colostoma este posibil să nu fie acceptat cu ușurință în primă fază.

De aceea este foarte important sprijinul emoțional și psihic din partea familiei și a prietenilor, mai ales în perioada postoperatorie.

După o vreme, când bolnavul se va obișnui cu golirea și schimbarea sacului, acest aspect nu va mai avea la fel de multă greutate.

Chiar și persoanele care au o viață activă vor putea continua să facă sport, dar trebuie să țină cont de anumite recomandări pe care le primesc de la medicul specialist sau stomaterapeut.

În ceea ce privește condiția sa, rămâne la latitudinea pacientului dacă vrea să spună tuturor despre ileo/colostomå sau nu, dar este încurajat să discute despre acest lucru măcar cu cei apropiați.