Dieta pentru Ileostomie

Dieta pentru Ileostomie

Învățați cum să vă reglați dieta și ce trebuie să mâncați și să beți pentru a evita complicațiile cu stoma dvs.

Trebuie să urmez o dietă speciala? Este ceva ce nu trebuie să mănânc?

 După orice tip de intervenție chirurgicală durează un timp până corpul se reglează și asta se întâmplă și după operația de ileostomie. În timp veți vedea că o să puteți să mâncați multă mâncare din ce obișnuiați și înainte de intervenție. Oricum, este mâncare pe care trebuie să o evitați și trebuie să beți mai multe lichide decât o făceați înainte.

Mai jos sunt câteva direcții generale de dietă care sunt folositoare pentru persoanele care au ileostomie. Oricum, dacă medicul sau stomaterapeutul dvs. v-a recomandat o dieta specială, ar trebui să urmați acele sfaturi.

Mentine un echilibru

Este important pentru dvs. să consumați multă apă pentru a vă menține hidratat. Pentru că aveți ileostomie, corpul o să absoarbă mai puțină apă decât ați băut, de aceea trebuie să beți cel puțin 10-12 pahare de apă pe zi, în afară de cazul când specialistul vă va spune contrariul.

Pot avea uneori diaree?

Cu o ileostomie, puteți avea din când în când diaree sau chiar scaune apoase. Deoarece punga se poate umple mai repede decât în mod normal, va trebui să o goliți mai des.

Diareea vă face să pierdeți apă, sodiu și potasiu, toate substanțele de care are nevoie organismul dumneavoastră. Așa că beți multe lichide suplimentare. O regulă importantă este să beți 250 ml de lichid de fiecare dată când vă goliți punga. Băuturile sport pot ajuta la înlocuirea sodiului și a potasiului.

Alimente care pot ajuta scaunul gros:

  • Banane
  • Cartofi
  • Pâine
  • Paste

Ce alimente ar trebui să evit și de ce?

Înainte de operație, particule mari de alimente au trecut prin intestinul gros. Acum, însă, particulele mari de hrană pot fi prinse cu ușurință atunci când intestinul vostru trece prin peretele abdominal. Dacă se întâmplă acest lucru, poate provoca blocaj. Un blocaj alimentar poate provoca crampe abdominale, dureri și scaune apoase cu un miros neplacut. Scaunul poate fi eliberat în spurturi, deoarece intestinele dumneavoastră încearcă să scoată deșeurile dincolo de blocaj.

Pentru primele șase-opt săptămâni după operație, evitați alimentele bogate în fibre care absorb apa – alimente cum ar fi ovăzul, citricele, merele și fasolea. Aceste alimente bogate în fibre pot determina blocarea alimentelor sau cramperea severă la scurt timp după intervenția chirurgicală.

Chiar și după intervenția chirurgicală, anumite alimente vă pot provoca în continuare blocare alimentară. Dacă bănuiți că un aliment a provocat blocaj, evitați acest produs pentru o perioadă de timp. Adăugarea acestor alimente înapoi în dieta dvs. una câte una, și în cantități mici, vă va ajuta să știți care alimentele vă deranjează.

Alimentele care pot provoca blocarea alimentelor includ:

  • Nuci
  • Porumb
  • Nucă de cocos
  • Țelină
  • Legume crude crocante

De asemenea, puteți să evitați blocarea alimentelor consumând lent, mestecând bine mâncarea și consumând lichide în timpul meselor.

Este normal să am gaze?

Da, pentru mulți oameni se produce gaz atunci când carbohidrații (zaharurile, amidonul și fibrele din alimente) sunt defalcați în intestinul gros. Ileostomia dvs. elimină această sursă de gaz, deoarece produsele alimentare nu mai sunt prelucrate în intestinul gros.

Totuși, gazul se poate dezvolta și din aer înghițit, iar pentru cei cu o ileostomie acest aer nu are șansa de a fi absorbit în intestinul gros. Aerul poate fi înghițit când mâncați, deci ar trebui să mâncați încet. Va poate ajuta, de asemenea, dacă evitați să mestecați gumă, să beți printr-un pai și să vorbiți cu mâncare în gură.

Unele comentarii finale

Este important să vă simțiți confortabil cu corpul dumneavoastră, mai ales după acest tip de intervenție chirurgicală. Este la fel de important să vă bucurați de mâncarea bună ca parte a unei vieți complete. Sperăm că aceste linii directoare vă vor ajuta.

Ca întotdeauna, contactați-vă medicul specialist cu întrebări specifice.