Abordarea emoțiilor negative

Abordarea emoțiilor negative

A avea o stomă poate fi epuizant și nu este neobișnuit să vă simtiti afectați sau chiar deprimați din când în când. Iată câteva strategii pentru a face față acestor emoții.

Trecerea prin schimbările prin care ați trecut nu este doar o provocare fizică, ci și o provocare emoțională.

Adaptarea la o nouă situație de viață poate fi dificilă. Acest lucru este valabil pentru majoritatea oamenilor- nu doar pentru persoanele cu stomă. Cei mai mulți oameni își văd corpul ca identitatea lor fizică și atunci când acest lucru se schimbă radical, la fel ca în cazul stomei, poate să vă pună la îndoială cine sunteți acum.

Permiteți-vă să fiți îndurerați

O schimbare fizică precum cea cu stomă poate crea posibile sentimente de înstrăinare, iar majoritatea oamenilor se vor lupta cu ideea de a accepta stoma ca și parte din corpul lor.

Cu timpul, sentimentul de înstrăinare ar trebui să dispară, dar până când se va întâmpla, este important să vă permiteți să fiți suparați pentru ceea ce ați pierdut. Durerea poate fi o parte pozitivă și necesară a procesului – și nu ceva ce trebuie să suprimați sau de care să vă temeți.

Desigur, dacă întâmpinați un stres extrem sau un sentiment de disperare, ar trebui să solicitați imediat ajutor profesional. Dacă nu sunteți sigur de ce să faceți, apelați la medicul sau asistenta de stomaterapie și explicați cum vă simțiți.

Cum puteți să vă regăsiți?

Când treceți prin procesul de vindecare emoțională este foarte normal să începeți să vă faceți griji dacă veți putea vreodată să vă eliberați de gândurile negative.

Încercați să vă permiteți un pic de odihnă mentală, fără a face presiune asupra dvs. pentru a vă simți într-un anumit fel sau așteptați să vă simțiți din nou ca înainte.

Mintea este un lucru puternic și frumos și se poate vindeca în moduri extraordinare dacă o lăsăm. Dar la fel cum procesul de vindecare fizică după operație a avut nevoie de timp, la fel este nevoie și pentru vindecarea emoțională. Veți fi din nou dumneavoastră – deși o versiune ușor diferită, poate chiar mai puternică decât înainte.

Faceți progrese?

Dacă credeți că nu faceți progrese, ar trebui să vă consultați cu asistenta medicală de stomaterapie. Medicul dumneavoastră sau asistenta de stomaterapie vă pot ajuta să vă orientați în direcția corectă.