Adaptarea la viața cu stomă

Adaptarea la viața cu stomă

Câteva sfaturi și strategii pentru a face față neplăcerilor și frustrărilor, care provin din trăirea cu o stomă.

Poate fi dificil să faceți față modificărilor după intervenția chirurgială, veți avea multe suișuri și coborâșuri pe parcurs. Nu există răspunsuri magice, cu toate acestea, în timp, veți obține echilibrul și fericirea în viața dumneavoastră – la fel cum au făcut și alții care au trecut prin provocări similare.

Când frustrarea începe

La început v-ați preocupat de toate abilitățile practice pe care trebuia să le învățați. Și poate v-ați simțit ușurați, deoarece operația făcea parte dintr-un tratament pentru o boală sau cel puțin pentru probleme medicale semnificative.

Pe măsură ce începeți să vă întoarceți la viața de zi cu zi, sentimentele de confuzie și frustrare pot să apară. Deși nu există o soluție universală pentru a face față acestor sentimente, există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a recâștiga echilibrul în viața dvs.

Preluați controlul

Nu este neobișnuit să experimentezi pierderea controlului asupra situației dvs. Dacă este cazul, ar trebui să aveți o implicare activă în fiecare decizie legată de stoma dvs., de la alegerea produselor dvs. până la stabilirea limitelor pentru ceea ce sunteți și nu sunteți gata să faceți. Acest lucru vă va face să aveti mai mult control – și să vă simțiți mai puternici.

Sunteți aceeași persoană

Este, de asemenea, destul de firesc să aveți un sentiment de pierdere a identității, ca și cum ați deveni cumva altcineva după operație.

În acestă situatie, este important să continuați să faceți lucrurile pe care le făceați înainte și vă făceau plăcere. Continuați să vă reamintiți toate experiențele pozitive de care vă puteți bucura în continuare.

Faceți o listă cu toate lucrurile care v-au plăcut înainte de operație și faceți tot posibilul pentru a continua să reluați cel puțin câteva dintre acele lucruri.