Sistemul digestiv și urinar

Sistemul digestiv și urinar

Înțelegerea modului în care funcționează sistemul digestiv și urinar, vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează o stomă.

Când măncăm, mâncarea călătorește pe un tub lung și îngust (esofag) în stomac. Aici, mâncarea este transformată în bucăți mai mici, iar sucul gastric o transformă în lichid.

Călătoria continuă pe măsură ce conținutul stomacului dvs. se deplasează în intestinul subțire (ileon), unde se termină digestia. Corpul dvs. absoarbe nutrienții de care are nevoie pentru energie, creștere și pentru construirea de noi celule pe care le canalizează în fluxul sanguin.

Când toată nutriția a fost absorbită, rămășițele se deplasează în intestinul gros (colon), unde corpul dvs. absoarbe mai mult lichid pentru a face deșeurile mai solide. Mușchii din peretele colonului împing apoi orice deșeuri înainte în rect, ieșind din corpul dvs. prin anus, cu ajutorul mușchilor sfincterului, sub formă de scaun.

Cum va afecta o colostomă sau o ileostomă sistemul digestiv?

În urma unei intervenții chirurgicale pacientul va avea o colostomă sau o ileostomă, aceasta modifică modul obișnuit de evacuare a materiilor fecale. În loc să fie eliminate prin anus, materiile fecale vor trece prin stoma de la nivelul abdomenului. Trecerea materiilor fecale este de obicei controlată de mușchii sfincterului în anus.

Cu toate acestea, principala diferență pentru dvs. atunci când aveți o stomă, este că nu mai sunteți capabil să țineți sau să aveți control asupra materiilor fecale. De asemenea, nu aveți niciun control asupra gazelor.

Urostoma și cum afectează sistemul urinar

Urina este produsă de rinichi și călătorește prin două tuburi (uretere) spre vezica urinară. Urina este produsă tot timpul, dar este păstrată în vezica urinară până când aveți nevoie să urinați. Urina este eliminată din corpul dvs. prin uretră.

Când are loc intervenția chirugicala ce duce la urostomă, se modifică modul obișnuit de a urina. O trecere artificiala este făcută pentru ca urina să treacă de la rinichi la exteriorul abdomenului, printr-o deschizătură. Aceasta se numește stomă. În loc să iasă prin uretră, urina va trece prin stoma de la nivelul abdomenului.

Trecerea urinei este de obicei controlată de un mușchi special din uretră. Principala diferență pentru dumneavoastră atunci când aveți o stomă este că nu mai sunteți capabili să vă țineți sau să aveți control, atunci când este nevoie să eliminați urina.