Modificări ale stomei

Experimentați schimbări de formă sau mărime a stomei?

Modificări ale stomei

Este perfect normal ca stoma dvs. să fie umflată în primele săptămâni după intervenția chirurgicală, până ce umflătura va scădea. Este important să monitorizați dimensiunea și forma stomei în primele 4-6 săptămâni pentru a vă asigura că dimensiunea flanșei se va potrivi perfect cu stoma.

La ce schimbări puteți aștepta?

Corpul dvs. se schimbă în timp și la fel și stoma dvs. Exercițiile, pierderea sau creșterea în greutate pot influența forma stomei, precum și zona din jurul stomei. Unele persoane pot dezvolta, de asemenea, o afecțiune exterioară și acest lucru poate fi cauzat de o hernie. Acest lucru se întâmplă atunci când o parte a intestinului împinge printr-o gaură din peretele abdominal. Dacă credeți că s-a dezvoltat o hernie, trebuie să vă adresați imediat asistentei de stomaterapie.

De ce apar schimbările?

Modificările stomei și zonei din jurul ei pot fi cauzate de modificări în greutate, schimbări în rutină, cum ar fi exercițiilor fizice mai alerte sau efectele naturale ale îmbătrânirii mușchilor și pielii. Umflăturile sunt adesea cauzate de slăbiciuni ale mușchilor din peretele abdominal.

Cum știu dacă s-a schimbat zona din jurul stomei?

Verificați stoma și zona din jurul său de fiecare dată când vă schimbați sistemul stomic. De asemenea, este o idee bună să întrebați asistenta stomaterapeut sau furnizorul de dispozitive medicale pentru a vedea dacă sistemul stomic este încă potrivit pentru profilul dvs. de corp.

Verificați, de asemenea, dacă orificiul flanșei este încă potrivit pentru forma și diametrul stomei. Dacă nu, ar trebui să tăiați gaura la dimensiunea corectă pentru a proteja pielea de materiile stomiale.

Când ar trebui să contactez asistenta?

Dacă zona din jurul stomei dvs. se schimbă, este recomandat să solicitați sfatul asistentei dumneavoastră de stomaterapie.