Probleme frecvente ale pielii

Probleme frecvente ale pielii

O scurtă listă cu cele mai frecvente probleme ale pielii. Țineți minte, cu un tratament și îngrijire adecvată, majoritatea problemelor pielii pot fi rezolvate înainte de a se transforma în ceva mai grav.

Dacă pielea dvs. este roșie și umedă în jurul stomei

Aceasta poate fi “dermatită iritativă” – care are zone roșii, umede sau suculente în jurul stomei. Este posibil să vă doară sau chiar să sângerați. Dermatita iritativă este cauzată de ceva care vă irită pielea. Poate fi coținutul stomial (fecale sau urină), sau produse precum solvenți sau paste.

Tratament: re-măsurați stoma și asigurați-vă că tăiați flanșa la dimensiunea potrivită. Folosiți tehnica de protecție (vezi mai jos) dacă pielea este umedă, acest lucru va ajuta la formarea unui sigiliu în timp ce pielea este iritată.

Prevenire: asigurați-vă că vă schimbați punga la timp. În cazul în care pielea are cute sau pliuri pot apărea scurgeri, luați în considerare utilizarea unui Inel modelabil din hidrocoloid sau a bețisoarelor de pastă pentru a sigila și nivela acele zone.

Dacă pielea dvs. este umedă și umflată

O altă cauză posibilă a zonelor roșii, umede din jurul stomei poate fi din cauza “iritațiilor mecanice”. La fel ca dermatita iritativă, iritația mecanică arată ca o zonă roșie și umedă în jurul stomei. Este posibil să apară durere sau sângerare. Cauza poate fi îndepărtarea flanșei cu prea multă forță sau prin spălarea pielii prea puternic.

Tratament: Dacă pielea este umedă și suculentă, folosiți tehnica de protecție (vezi mai jos).

Prevenire: Folosiți o atingere blândă atunci când spălați zona din jurul stomei. De asemenea, fiți blând când îndepărtați flașa. Îndepărtați cu atenție flașa de sus în jos, ținând pielea strânsă cu cealaltă mână.

Dacă aveți mici umflături roșii, dureroase

Micile umflături roșii, dureroase din jurul stomei pot fi o problemă a pielii numită “foliculită”. Această afecțiune este frecventă la bărbații cu păr pe abdomen. Aceasta poate fi cauzată de o iritare a foliculilor de păr de sub flanșă din zona stomei. Se poate dezvolta dacă folosești forța mai degrabă decât pe exfolierea ușoară la scoaterea aparatului. Se poate dezvolta, de asemenea, dacă bărbieriți incorect sau prea des părul din jurul stomei.

Tratament: Dacă pielea este umedă și suculentă, folosiți tehnica de protecție (vezi mai jos). Un produs de curățare antibacteriană sau pudra poate fi util: discutați cu asistenta dumneavoastră de stomaterapie pentru a afla dacă aveți nevoie de ele.

Prevenire: Cel mai bine este să folosiți foarfeca pentru a tăia părul de pe pielea din jurul stomei. De asemenea, puteți folosi un aparat de ras electric. Dacă utilizați un aparat de ras, ar trebui să folosiți un aparat de ras curat și ascuțit și să folosiți o cremă de bărbierit non-hidratantă.

Dacă aveți o mâncărime, erupție roșie aprinsă

Dacă pielea din jurul stomei este roșie și iritată, este posibil să aveți dermatită alergică sau de contact. “Dermatita de contact” poate apărea atunci când stratul exterior al pielii a fost zgâriat sau deteriorat, ceea ce o face mai ușor de iritat. “Dermatita alergică” apare dacă ești alergic la un produs pe care îl pui pe piele. Alergia poate fi cauzată de săpun, șervețele, pastă, pulbere sau flanșă sau materialul pungii.

Tratament: discutați cu asistenta dumneavoastră pentru stomaterapie pentru a afla care ar putea fi cauza problemei și dacă aveți nevoie să schimbați produsul din cauza alergiei.

Prevenire: Evitați să folosiți produse care provoacă alergii.

Dacă vă confruntați cu erupții roșii care avaseză și ridică zonele pielii, este posibil să aveți o infecție fungică. O infecție fungică provoacă mâncărime și arsură și se poate răspândi dincolo de marginea barierei. Persoanele cu risc mai mare de infecție fungică sunt cele care au diabet, au anemie, au un sistem imunitar scăzut sau au luat antibiotice mai mult de o săptămână.

Tratament: Dacă pielea este umedă și suculentă, folosiți tehnica de protecție (vezi mai jos). Întrebați asistenta de stomaterapie dacă este nevoie să folosiți o pudră antifungică.

Prevenire: Dacă aveți infecții fungice precum zonele umede și închise la culoare, întotdeauna să vă uscați bine pielea înainte de a aplica un nou sistem stomic. Pentru a vă menține pielea uscată, asigurați-vă că vă schimbați sistemul stomic înainte ca orice conținut stomial să apară pe piele. Este bine să vă îndepărtați ușor sistemul stomic, pentru a vă menține pielea cât mai sănătoasă.

* Tehnica de protecție:

  1. Curățați zona pielii din jurul stomei cu apă caldă și tamponați până se usucă. Dacă pe pielea există bucăți de pastă, o puteți rula cu o cârpă uscată sau puteți folosi Sprayul de îndepărtare a adezivului Brava. Nu frecați bucățile rămase. Acest lucru va irita pielea și poate provoca iritații suplimentare. Tamponați pielea cu un tampon de bumbac până se usucă.
  2. Aplicați Pudra Brava direct pe piele pe zonele deschise sau iritate. Pudra nu va răni stoma dacă intră în contact. Îndepărtați excesul de pulbere pentru a preveni aglomerarea.
  3. Folosiți Spray-ul Brava pentru bariera cutanată sau ștergeți pentru a usca zona deasupra prafului de Pudra Acest lucru va sigila pudra pe piele. Dacă folosiți un produs cu alcool, lăsați să se evapore alcoolul de pe piele pentru a reduce orice senzație de arsură. Acest lucru se va rezolva odată ce alcoolul s-a uscat. Pulberea va dispărea / se va dizolva. După 10-15 secunde, pe piele se va forma o “crustă” ce va oferi protecție. Repetați procesul, lăsați să se usuce complet înainte de a aplica următorul strat.
  4. După ce se usucă zona, aplicați sistemul stomic. Dacă pielea vă mânâncă și dezvoltă o erupție neregulată care nu se îmbunătățește, aceasta se poate datora candidozei. Aceasta va necesita utilizarea unei pulberi antifungice.

 

Notă: Dacă detectați oricare dintre aceste probleme ale pielii, este recomandat să vă adresați asistentei dumneavoastră de stomaterapie sau medicului.