Cum să vă îngrijiți stoma

Curățarea, dușul și îngrijirea stomei în cel mai bun mod posibil.

Stoma dvs. este ca și cum ați avea o parte a corpului complet nouă – va dura ceva timp să vă obișnuiți cu ceva nou să fie acolo. Umflarea ar trebui să se diminueze, dar ar putea fi încă umflată.

Puțin sânge nu este neobișnuit

Țesutul stomei este foarte similar cu interiorul gurii – cu toate acestea, nu este deloc sensibil. Culoarea roșie este normală și nu indică durere sau inflamație, așa cum veți observa la atingere.

S-ar putea să sângereze puțin, deoarece vasele de sânge sunt foarte aproape de suprafață, dar este ceva normal – la fel cum țesutul din gură sângerează ușor.

Abțineți-vă să folosiți săpun atunci când curățați zona din jurul stomei

Bineînțeles, veți avea grijă atunci când veți îngrijii zona din jurul stomei, dar nu trebuie să vă fie frică să o atingeți. Pentru a curăța stoma, folosiți pur și simplu apă de la robinet și șervețele umede sau o cârpă moale.

Țesutul stomei și pielea din jurul stomei nu au nevoie de săpun pentru curățare, de fapt, săpunul poate irita zona- așa cum ar putea șervețelele de bebelușii.

Dușul sau baia având stomă

Dușul și baia nu vă vor deteriora stoma sau sistemul stomic, așa că puteți face duș cu sau fără pungă- atât timp cât nu veți folosi săpunul, uleiurile sau cremele.

Lăsați stoma și pielea din jurul stomei să se usuce complet înainte de a aplica un nou sistem stomic – și asta este de fapt tot ce trebuie să faceți. Puteți utiliza tampoane din bumbac, nețesute, pentru a opri ușor orice picurare, lăsând pielea să se usuce.