Este important să socializați

Este important să socializați

Nu lăsați stoma să vă afecteze viața socială.

Nu lăsați operația de stomizare să vă țină acasă.

Deși cele mai multe lucruri sunt mai ușoare în confortul casei, este foarte important să vă întoarceți la viața dinainte și să vă bucurați de toate lucrurile pe care le-ați făcut înainte de intervenția chirurgicală. Asta înseamnă să ieșiți afară.

Va fi rușinos?

Este natural să vă preocupe că trebuie să explicați situația dvs., dar când vă întâlniți cu noi oameni, amintiți-vă că nu le datorați o explicație despre starea dumneavoastră.

 Aveți o scurtă explicație pregătită

Uneori, pregătirea unei explicații scurte și încrezătoare vă va ajuta să vă relaxați mintea. De exemplu, ați putea explica pe scurt că ați trecut printr-o boală gravă și din cauza că ați avut o intervenție chirurgicală majoră, acum purtați un sistem de protezare.

Evitați să fiți prea tehnici, dar încercați să fiți deschisi la întrebări – fără a vă destăinui prea mult. Niciodată nu simțiți că trebuie să explicați detaliile intervenției chirurgicale pentru oricine întreabă.

Cum rămâne cu familia și cu prietenii?

Familia și prietenii apropiați sunt, desigur, un pic diferiți. Dacă sunteți deschis și cinstit cu oamenii apropiați de dvs., vă poate ajuta să reveniți la viața pe care ați avut-o înainte de intervenția chirurgicală. Este complet normal dacă pentru o perioadă de timp după intervenția chirurgicală vă simțiți inconfortabil vorbind despre asta.

Cu toate acestea, este important să vă consolidați cercul de prieteni, permițând oamenilor să știe când sunteți gata să vă deschideți.

Cum să implicați partenerul dvs.?

Dacă aveți un partener, este bine să aveți o discuție deschisă și onestă despre cum o să abordați situația cu ceilalți. Implicarea partenerului în modul în care vă explicați situația altora vă va ajuta pe amândoi să vă ocupați de situație mai natural.

Dacă nu sunteți de acord cu cea mai bună abordare, încercați să vă explicați punctul de vedere. Înțelegerea modului în care vă simțiți va ajuta partenerul dvs. să vă sprijine.