Dieta înainte și după operație

Dieta înainte și după operație

Dacă sunteți pe cale să vă faceți intervenția chirurgicală – sau tocmai ce ați avut-o, există anumite lucruri de care ar trebui să fiți conștienți în ceea ce privește dieta, pentru a limita complicațiile.

Sfaturi pentru dietă înainte de operație

O alimentație bună este esențială pentru a avea o recuperare rapidă. Prin urmare, ar trebui să încercați să urmați o dietă sănătoasă și echilibrată înainte de operația dumneavoastră. Asta inseamnă:

  • Mănâncati o varietate de fructe și legume.
  • Mese de bază cu carbohidrați amidonici precum cartofi, pâine și orez.
  • Includeți produse alternative pentru lactate (de exemplu, băuturi de soia) în dieta dvs.
  • Obțineti proteine din pește, ouă, carne sau fasole și legume.
  • Alegeți uleiuri nesaturate și mâncați în cantități mici.
  • Beți 6-8 pahare de lichid pe zi.
  • Reduceți alimentele și băuturile bogate în grăsimi, zahăr sau sare.

Păstrați o dietă scăzută în fibre după operație

Imediat după operație, zona din jurul stomei poate fi puțin umflată. Asta înseamnă că anumite alimente vor trece mai greu prin stomă- în special alimentele cu conținut ridicat de fibre și nuci.

În primele zile după operație, este bine să adoptați o abordare “puțin și des” pentru mese, pentru a evita blocajele, care pot fi dureroase și incomode. Începeți cu “mâncăruri ușoare”, cum ar fi supe, terciuri lichide, budincă de orez, iaurturi și smoothie-uri.

Până când va dispărea umflătura și disconfortul din jurul stomei, este bine să respectați o “dietă ușoară”. Acest lucru înseamnă că ar trebui să consumați o mulțime de alimente pe bază de proteine, fructe și legume cu conținut scăzut de fibre, împreună cu paste (nu cereale integrale) și pâine albă.

Revenind la dieta dvs. normală

Când simțiți că exteriorul zonei peristomale începe să se vindece și nu vă mai doare, este un semn că interiorul începe să se vindece. Aproape de această perioadă puteți începe să introduceți unele dintre alimentele care fac parte dintr-o dietă echilibrată.

Totuși, ar trebui să faceți acest lucru puțin câte puțin pentru a evita complicațiile. Acest lucru este deosebit de important atunci când introduceți mai multe alimente rezistente, cum ar fi legumele și nucile bogate în fibre.

Nu uitați să beți multe lichide pentru a ajuta alimentele să se deplaseze de-a lungul intestinului.