Problema scurgerilor la urostomă

Problema scurgerilor la urostomă

Experimentați scurgeri de la sistemul stomic? Puneți această întrebare pentru a descoperi care ar putea fi cauza scurgerii – și care poate fi soluția. Și dacă acest lucru nu funcționează, nu ezitați niciodată să vă consultați cu asistenta de stomaterapie.

Flanșa se potrivește suficient de bine și de strâns în jurul stomei?

Stoma dvs. poate să își schimbe mărimea, de aceea este recomandat să măsurați în mod regulat dacă deschiderea flanșei are dimensiunea potrivită.

Soluţie

Dacă aveți probleme în a tăia perfect, produsele de susținere, cum ar fi inelul modelabil de protecție Brava®, vă pot ajuta să creați un sigiliu în jurul stomei dumneavoastră. De asemenea, puteți vorbi cu stomaterapeutul despre utilizarea unei soluții convexe, care va ajuta să împingă zona din jurul stomei.

Pielea din jurul stomei este inegală?

Pielea din jurul stomei este adesea inegală din cauza adânciturilor, cutelor sau pliurilor. Numărul și profunzimea acestora variază de la o persoană la alta. Pielea neuniformă poate afecta potrivirea dispozitivului stomic, ceea ce poate provoca scurgeri, iar ulterior, iritarea pielii. Chiar și cutele mici în piele pot permite ieșirea scurgerilor sub adeziv și să intre în contact cu suprafața pielii.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să verificați flanșa pentru semne de scurgerii și să verificați starea pielii din jurul stomei dvs. de fiecare dată când schimbați flanșa.

 Scurgerea s-a produs în timp ce efectuați o mișcare neobișnuită?

Poate vă aplecați, stați ghemuit sau vă răsuciți abdomenul. Desigur, acest lucru nu ar trebui să provoace scurgeri, dar dacă se întâmplă, însemnă că punga dvs. are probleme în a urma mișcările corpului dvs.

Soluţie

Luați în considerare utilizarea unei benzi elastice precum banda elastică din hidrocoloid Brava® pentru a fixa marginile flanșei. Puteți vorbi, de asemenea, cu asistenta dumneavoastră de stomaterapie despre utilizarea unei soluții convexe, care vă va ajuta punga să urmeze mișcările corpului.

Scurgeri în timp ce faceți sport și exerciții fizice

În funcție de sistemul stomic ales și forma corpului, unele mișcări ar putea fi pur și simplu un pic prea puternice pentru ca punga să reziste.

Soluţie

Banda elastică ar putea ajuta, dar pentru o mișcare mai intensă, o centură abdominală pentru stomă poate fi soluția cea mai sigură dacă aceasta este o opțiune pentru dispozitivul dumneavoastră.

Pielea de sub flanșă este palidă și umedă?

Acesta ar putea fi un semn de macerare, o afecțiune a pielii cauzată de umiditatea excesivă, similară cu încrețirea pielii care se întâmplă la vârful degetelor după o baie lungă. Dacă acesta este cazul, scurgerea s-ar fi putut întâmpla deoarece suprafața pielii umede face mai dificilă lipirea adezivului.

Soluţie

Asigurați-vă că pielea este complet uscată înainte de a aplica un sistem stomic nou. De asemenea, puteți lua în considerare schimbarea tipului de adeziv pe care îl utilizați cu unul pe care îl puteți purta mai mult timp.

Cum arată pielea din jurul stomei dvs.?

 Dacă pielea din jurul stomei dvs. este complet sănătoasă, ar trebui să arate la fel ca pielea din partea cealaltă a abdomenului. Dacă este mai roșie decât de obicei sau este dureroasă sau aveți o mâncărime, pot exista mai multe cauze.

Dacă conținutul se scurge sub adeziv, aceasta poate provoca iritații ale pielii. Soluția poate fi chiar acoperirea pielii cu un produs cosmetic, cum ar fi o un inel din hidrocolid sau pastă. Este posibil să aveți chiar nevoie de un alt tip de flanșă.

În cazul în care pielea de sub sistemul stomic este umedă sau este descompusă în vreun fel, cauza poate fi o acumulare de umiditate. Există mai multe soluții posibile. Vă poate ajuta dacă vă curățați mai bine pielea înainte de a aplica flanșa. Este posibil să fie nevoie să utilizați un produs cosmetic pentru a usca umezeala sau să utilizați un alt aparat care are un adeziv mai absorbant.

Schimbarea sistemului stomic frecvent este esențial pentru menținerea pielii sănătoase.

Reguli:

Soluțiile dintr-o singură bucată trebuie schimbate cel puțin o dată pe zi.

Soluțiile din 2 piese trebuie schimbate la două zile, iar secțiunea pungii trebuie schimbată zilnic.

Atenție! Dacă apare o umflătură sau aveți îndoieli cu privire la cum arată stoma sau pielea din jurul stomei, ar trebui să vă adresați asistentei dumneavoastră de stomaterapie sau furnizorului de dispozitive medicale.