Cum să implicați familia și prietenii

Permiteți persoanelor cărora le pasă de dvs. să vă ajute, lucrurile vor deveni mult mai ușoare.

O îngrijorare obișnuită pentru persoanele cu stomă este aceea că ies în evidență, așa că poate veți fi tentați să ascundeți stoma.

Cu toate acestea, să vă izolati din cauza stomei dvs. nu este bine. Încercați tot posibilul să fiți pozitivi și să exprimați cum vă simțiți, acest lucru vă va ajuta la stabilizarea situației.

Discutand cu oameni cărora le pasă de dvs. și permițându-le să vă ajute, probabil veți face lucrurile mult mai ușoare pentru dvs. Majoritatea oamenilor vor fi fericiți să vă ajute.

Înainte să vă dați seama, veți avea rutina stabilită, va face parte din viața dvs. de zi cu zi și veți reveni să faceți tot ce ați făcut înainte de operație.

Țineți minte: Este ceva nou și pentru ei

Va dura pană când toată lumea se va adapta, cu toate acestea familia și prietenii dvs. vor căuta modalități de a vă ajuta.
Mențineți comunicarea deschisă și continuați să împărtășiți când sunteți gata.

Vorbiți cu alte persoane care vă împărtășesc experiența

În timp ce mulți găsesc confort în a vorbi cu familia sau cu prietenii apropiați, poate fi de asemenea extrem de util să vorbiti cu cineva cu experiențe similare despre viața cu o stomă. Întrebați asistenta de stomaterapie dacă este posibil să vă pună în contact cu alte persoane aflate în situația dvs.