Cum va fi stoma mea?

Cum arată și se simte stoma? Doare? Miroase? Unde va fi?

Stomel au forme și dimensiuni diferite și, în mod normal, sunt puțin proeminente. Unii oameni vor avea mai mult de o stomă, în funcție de starea lor.

Unde va fi creată?

Dacă aveți o urostomie sau o ileostomie, stoma este de obicei creată pe partea dreaptă a abdomenului, în timp ce o colostomie este de obicei creată pe partea stângă a abdomenului.

Asigurați-vă că discutați locația exactă a stomei cu asistenta dumneavoastră pentru stomaterapie, deoarece este important ca locația stomei să fie ajustată la corpul dvs. și la stilul dvs. de viața, dacă este posibil, nu în sens invers.

Cum va arăta și cum se va simți?

Stoma va fi de un roșu aprins și poate fi la nivel cu abdomenul, puțin mai jos sau proeminent deasupra acestuia. Stoma nu are nervi sensibili, deci nu va fi dureroasă. Se va simți ca țesutul din interiorul gurii la atingere – moale și umed. Zona din jurul stomei poate avea adâncituri, cute sau pliuri.

ALEGEREA LOCULUI DE AMPLASARE A ILEOSTOMEI – reprezintă un lucru important deoarece condiţionează calitatea protezării, și deci calitatea vieţii pacientului.

Locul trebuie să aibă o suprafaţa plană de cel puţin 7 cm diametru, egal depărtat de reperele anatomice în relief și de eventualele cicatrici existente.

Modificări în timp

Corpul dvs. se schimbă în timp, la fel și stoma dvs. Dacă faceți exerciții, pierderea sau creșterea în greutate pot influența forma stomei dvs., precum și zona din jurul stomei. Unele persoane pot dezvolta, de asemenea, o umflătură exterioară. Mărimea umflăturii variază de la persoană la persoană. Dacă apare o umflătură, este posibil să fie necesar să utilizați produse ajutătoare sau un alt tip de dispozitiv de protezare care să fie mai potrivit pentru profilul corpului dvs.

Dacă apare o umflătură sau aveți îndoieli cu privire la cum arată stoma sau zona din jurul ei, trebuie să contactați asistenta medicală sau doctorul.

O să doară?

Stoma poate sângera puțin atunci când este curățată, mai ales la început, dar acest lucru este destul de normal și ar trebui să se oprească la scurt timp. După operație, stoma dvs. poate fi umflată la început, dar ar trebui să își reducă dimensiunea peste câteva săptămâni.

O să miroasă?

Stoma nu ar trebui să miroasă atâta timp cât, sistemul stomic recomandat se potrivește tipului de stomă.