Fiți activ

Puteți face orice activitate cu o stomă, inclusiv sport, exerciții fizice sau să ieșiți afară, atâta timp cât știți când trebuie să fiți precauți.

Deși majoritatea lucrurilor sunt mai ușoare în confortul casei dvs., este foarte important să vă întoarceti la viață dvs. și la toate lucrurile care vă făceau plăcere. Asta include să iesiti din casă. Fie că mergeți la o masă, vizitați niște prieteni sau mergeți la plimbare, stoma dvs. nu ar trebui să vă oprească.

Începeți ușor

Pentru a avea încredere să mergeti mai departe și să faceți lucruri, începeți cu obiective mici la început. Pot fi lucruri precum utilizarea unei toalete publice pentru prima dată sau vizitarea unei rude sau planificarea unei zile libere. Treptat, vă veți simți pregătiți pentru mai multe activități – și mai variate. Aveți răbdare cu dvs. în timpul perioadei de recuperare.

Exercițiul este bun

Aproape fără excepție, veți beneficia dacă practicați un anumit tip de exercițiu. Ce tip și câte repetări depinde foarte mult de ceea ce ați făcut înainte de operație, dar atât înotul cât și mersul rapid sunt modalități foarte bune (și cu impact redus) de a vă menține în formă și de a vă menține nivelul de energie.

Există limite la ceea ce puteți face?

Până când stoma dvs. și zona abdominală sunt vindecate complet, activitățile dificile vă pot pune în pericol de a avea hernie. Pentru a reduce riscul de hernie, ar trebui să evitați orice fel de ridicare grea (orice mai mult de 7-8 kilograme) pentru primele șase-opt săptămâni după operație.

Dacă luați măsurile de precauție potrivite, puteți face exercitii cu mai puține greutăti. Dar trebuie să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta de stomaterapie înainte de a începe exercițiile.

Acest site web include sfaturi generale. Urmați întotdeauna instrucțiunile furnizate de cadrele medicale.