Nicola: Înotul cu o stomă

Nicola: Înotul cu o stomă

Nicola vă oferă cele mai bune sfaturi dacă mergeți să înotați în vacanță.

Gândul de a înota pare să fie ceva cu care se luptă o mulțime de pacienți stomizați și, bineînțeles, înțeleg de ce. A fost ceva de care eram foarte îngrijorată, dar s-a întâmplat.

O prietenă m-a invitat să mă duc cu ea într-o excursie la un spa uimitor, aproape de locul în care locuim, pentru a sărbători și a ne relaxa după terminarea tratamentului meu pentru cancer, ceea ce m-a încântat. Apoi am intrat într-o stare de panică despre cum aveam de gând să fac asta cu o colostomie?

Alegerea costumului de baie potrivit

Nu aveam cum să port un costum de baie – sistemul stomic se va vedea prin el, se va dezlipi și va pluti în jurul piscinei și, dacă nu s-ar întâmpla asta, se va vedea că ceva nu este în regulă „această fată are o colostomie” și nu vrea să arate!

Mai întâi am decis că nu voi folosi piscina, nici sauna, nici sala de aburi, practic orice lucru care implica orice fel de apă care să intre în contact cu sistemul stomic. Aceasta avea să învingă gândul unei zile de spa, dar hei, nevoiele primează.

Cu toate acestea, tot îmi doream să mă uit după costum și mergeam în vacanță cu familia mai târziu în acel an, deci mai bine să încerc să găsesc un costum de baie.

Tipare care funcționează

Vestea bună este că, costumele de baie sunt din nou la modă – da! Aproape toată lumea le vinde acum. Am comandat aproximativ douăzeci, ca să pot încerca fiecare stil, tip, model și asta a funcționat.

Cu model – cu atât mai aglomerat cu atât mai bine, modelul face mult mai dificilă identificarea umflaturilor și denivelărilor și a mișcării.

Cu volănașe – mai ales dacă este pe aceeași parte cu stoma ta, aceastea vor ascunde orice fel de denivelări. Volănașe sunt, de asemenea, incredibile pentru că te fac să te simti mai slabă, de fapt, majoritatea magazinelor își vând costumele de baie cu volănașe precum „costumele de baie Miracle”, deoarece oferă iluzia unei talii mai mici.

Două costume de baie și 53 de saci

Odată ce am găsit un costum de baie potrivit, mi-a atenuat cea mai mare parte a temerilor și chiar am decis că incerc să înot. Am luat două costume de baie și aproximativ cincizeci și trei de sisteme stomice – doar ca să fiu sigură.

Gândul meu din spatele celor două costume de baie a fost că, nu aș dori să pun un costum de baie umed peste un sistem stomic nou.

Porți un sistem stomic?

Când am ajuns la spa, am intrat în toaleta pentru handicapți pentru a mă schimba în costumul de baie, deci nu au fost momente jenante.

Prietena mea, făra să se gândească, mi-a spus că îi place costumul meu de baie și când am întrebat dacă poate să-mi vadă sistemul stomic, chipul ei era întrebător, întrucât a spus că a uitat că am una, pentru că cu nu o poate vedea.

Înotul având o stomă

Mai important, cum a fost înotul? A fost bine! De fapt, gândul de a face acel lucru era mult mai inconfortabil decât realitatea.

După toată operația, tratamentul și timpul petrecut în pat m-am simțit uimitor să simt că mi se întind mușchii și se mișcă din nou cu ajutorul apei.

După ce am terminat, m-am grăbit să merg la baie să verific, dar sistemul stomic era încă lipit acolo, nicio problemă, așa că nici nu m-am schimbat, deoarece știam că vreau să mă întorc din nou în apă, lucru pe care l-am făcut. Din nou – fără probleme. Era minunat.

Nimic de care să vă faceți griji

Acesta a fost un moment atât de important pentru mine. Îmi amintesc că am fost atât de supărată când am aflat că voi avea o colostomie permanentă încât nu voi ajunge niciodată să stau lângă o piscină cu copiii mei, să merg la plajă și să nu mai vorbim de înot împreună cu ei.

O dată ce am făcut-o pentru prima dată și am știut că nu am de ce să îmi fac griji, m-am simțit încrezătoare să înot de nenumărate ori în timpul vacanței. Acum am făcut-o de câteva ori, sincer nu mă gândesc de două ori să săr într-o piscină.