Sfaturi pentru zbor

Ce trebuie să știți înainte și după ce călătoriți cu avionul având o stomă.

Vă place să călătoriți? Nu există niciun motiv pentru care stoma dvs. ar putea să vă împiedice să zburați fără griji.

Ce să faceți înainte de zbor?

Asigurați-vă că aveți mai multe sisteme stomice decât credeți că aveți nevoie – cel puțin 50% mai mult, poate chiar dublați cantitatea de sisteme stomice etc. pe care le-ați folosi acasă pentru aceeași perioadă de timp, pentru cazul în care aveți probleme cu stoma sau dacă sunteți blocat undeva fără acces la produse. Vă veți bucura că aveți sisteme stomice în plus.

Pre-tăiați-vă flanșa (cu o foarfecă cu vârful curbat)

Împachetați cât mai multe sisteme stomice în bagaj.

Tot ce nu are loc, îl puteți împacheta în bagajul de cală. Dacă nu aveți un sistem stomic pre-tăiat, este recomandat să vă tăiați flanșa înainte de a călători.

Luați la dvs. șervețele în loc de lichide

Foarfecele nu sunt singurele lucruri pe care nu le poți lua în avion. Lichidele și produsele cu aerosol ar putea fi, de asemenea, interzise – și asta înseamnă că este posibil să nu vi se permită să aveți unele accesorii. Din fericire, majoritatea accesoriilor sunt de asemenea sub formă de șervețele, așa că amintiți-vă să luați multe în bagajul de mână.

Cum să evitați problemele la verificarea de securitate?

Cei de la securitatea aeroportului sunt de obicei foarte atenți cu persoanele care au stomă și îi tratează în mod discret și respectuos, dar poate fi util să căutați cum să spuneți „sistem stomic” în limba locală.

Cel mai simplu mod este să aveți la dvs. un certificat de călătorie care să explice condiția de sănătate în diferite limbi.

Înainte de decolare

Planificați-vă să ajungeți mai devreme, astfel încât să aveți destul timp pentru a vă goli punga înainte de îmbarcare.

În timp ce sunteți în aer

Există un risc scazut ca schimbarea presiunii din cabină să provoace umflarea pungii. Dacă se întâmplă acest lucru, tot ce trebuie să faceți este să mergeți la baie și să goliți sau să eliberați gazul din pungă.

Și amintiți-vă că balonarea este cauzată de ceva ce mâncați sau beți – așa că atunci când zburați, aveți grijă  ce alimente consumați care provoacă gaze.

Dacă vă face să vă simți mai bine, ați putea rezerva un loc lângă toaletă. În acest fel, veți avea acces mai ușor în cazul în care trebuie să vă aruncați sau să vă goliți punga. Știind că toaleta este aproape  vă poate ajuta la ameliorarea preocupărilor dvs. și vă poate face să vă simțiți mai încrezător.

O să fiți conștient de sunetele din sistemul stomic. În acest caz, veți fi plăcut surprins de cât de zgomotoasă este o cabină de avion. Poate că nu ați observat până acum, dar este foarte puțin probabil ca punga dvs. să facă zgomote suficient de puternice pentru a fi auzite în cabină.

Ar trebui să spuneți însoțitorilor de zbor?

Nu este necesar să informați în prealabil însoțitorii de zbor (doar dacă acest lucru vă va face să vă simțiți mai în siguranță).