Înainte și după operație

Înainte și după operație

Câteva sfaturi menite să vă prezinte la ce să vă așteptați înainte de operație și în primele zile după operație.

Înainte de operație
În funcție de circumstanțe, chirurgul dvs. va discuta despre nevoile dvs. în timpul operației chirurgicale și vă poate trimite la o asistentă medicală pentru educație pre-operatorie.

Când vă pregătiți pentru o intervențiea chirurgicală, poate fi o idee bună să împachetați niște haine mai lejere pentru a le purta la spital.

Găsirea locației potrivite pentru stoma dvs.
Dacă operația dvs. este planificată, asistenta dumneavoastră de stomaterapie vă poate ajuta să alegeți cea mai bună locație pentru stoma dumneavoastră. Asistenta medicală sau doctorul va avea în vedere mai multe lucruri. De exemplu, forma corpului dvs., modul în care abdomenul se schimbă atunci când stați, când vă ridicați sau vă culcați, precum și ce activități faceți în fiecare zi, tipul de îmbrăcăminte pe care îl purtați, cât de activi sunteți și ce activități vă place să faceți.

Este important să vorbiți despre locația stomei dvs. cu asistenta medicală sau doctor, iar când locația a fost stabilită, verificați dacă veți putea să vă vedeți și să vă atingeți stoma fără prea multe dificultăți. Acest lucru este important, deoarece va trebui să puteți accesa cu ușurință stoma în fiecare zi pentru a vă schimba sistemul stomic.

Dacă aveți alte întrebări înainte de intervenția chirurgicală, cereți chirurgului să vă trimită la o asistentă de stomaterapie.

Trezirea după operație

Pe măsură ce vă treziți după operație, vă veți simți obosit și puțin dezorientat. Încercați să vă amintiți că sunteți pe mâini foarte bune și veți avea îndrumări strânse la fiecare pas.

Veți purta deja primul sistem stomic. Cel mai probabil, acesta va fi transparent, permițându-vă dumneavoastră și asistenților să vedeți stoma și conținutul din pungă.

Înainte de a ieși din spital, asistenta sau doctorul va discuta despre opțiunile de sisteme stomice pe care le veți purta acasă pentru a se potrivi nevoilor dvs. – inclusiv pungi care sunt opace.

De asemenea, puteți avea diverse tuburi și drenuri atașate la corp. Deși poate părea un pic copleșitor, acest lucru este de fapt perfect normal. Toate tuburile și drenurile vor fi îndepărtate în curând cu foarte puțin disconfort – cel mai probabil înainte de a pleca acasă.

Cum va fi stoma? O să doară?

Nici o stomă nu arată exact la fel. Stoma dvs. poate să fie deasupra pielii sau poate fi plată sau cu pliuri și poate varia în culori de la roz deschis la roșu aprins. Din cauza culorii, ar putea „părea că doare”, însă, dimpotrivă, nu există nervi sensibili la nivelul stomei. Țesutul este similar cu interiorul gurii, iar atingerea acestuia se simte aproape la fel – moale, cald și puțin umed.

Acomodarea acasă

În timp ce vă aflați în spital, asistenta dumneavoastră de stomaterapie vă va arăta cum să vă schimbați și să vă goliți punga. Pentru unele persoane poate fi de ajutor să implice un membru al familiei sau un îngrijitor, astfel încât să învețe cu dvs. Vă poate ajuta să vă amintiți ce ați învățat odată ce ați ajuns acasă. Când este momentul să ieșiți din spital, este bine să faceți aranjamente cu familia sau prietenii pentru a fi disponibili pentru sprijin în primele zile după venirea acasă.

Dacă aveți nelămuriri când ajungeți acasă, contactați-vă asistenta de stomaterapie sau furnizorul de dispozitive medicale.